"Jeg blåser i enerne!" – Bjarte gjester ny podkast om barneidrett
I første episode av podkasten Pappatrenerne diskuteres tidlig spesialisering som trend i norsk barneidrett. Bjarte sier klart fra hva han mener om at allsidighet og lek taper for spissing og voksenalvor.
I disse dager lanseres Pappatrenerne,den første norske podkasten om idrett for barn og unge. Podkasten henvender seg til alle voksne som på ulike måter er engasjert i idrett for ban og unge. Den er et dypdykk i hvordan deltakelse i idrett, og hvordan det påvirker både barn og voksne. Pappatrenerne legger ikke skjul på at de er kritiske til deler av utviklingen vi ser innenfor idretten.
«I første episode har vi fokus på spesialisering. Trenden vi ser er at barn og unge i stadig yngre alder oppfordres til å velge hvilken idrett de skal satse på. Vi ser at treningsmengden er økende og at stadig flere idretter drives hele året, noe som gjør det vanskeligere å være allsidig og eksperimentere med ulike idretter. Vi spør om denne utviklingen skjer på barnas premisser, eller drives frem av voksnes ambisjoner og resultatpress. Vi spør rett og slett om vi voksne er i ferd med å ødelegge idretten for barna,»sier Eirik Øiestad, som sammen med Martin Blekkerud utgjør Pappatrenerne.
I episode 1 av Pappatrenerne er Bjarte Myrhol gjest. Landslagskapteinen er selv et eksempel på at tidlig spesialisering ikke er den eneste veien å gå for å nå et internasjonalt toppnivå. Bjarte kombinerte fotball og håndball frem til han var 16 år, noe han selv mener er en nøkkel til suksess.
«Lek og allsidighet har vært en forutsetning for min utvikling som idrettsutøver, og særlig for motivasjonen til å legge ned det harde arbeidet som til slutt kreves for å nå toppen. Jeg frykter at leken får stadig mindre plass i idrettstilbudet til barn og unge, og at vi ikke gir barn gode nok forutsetninger for å være allsidige. Tidlig spesialisering og resultatfokus skaper etter min mening frafall, som igjen går på bekostning både av bredde og topp i idretten,» sier Myrhol.
Her kan du høre første episode av Pappatrenerne:
Hør på Spotify her
i iTunes her
eller i nettleser her
Første episode av Pappatrenerne er ute nå, og håndballen er godt representert. Bjartes landslagskollega Magnus Abelvik Rød forteller sin historie, om en oppsiktsvekkende kort og allsidig vei til toppen av internasjonal håndball. Magnus startet med håndball som 12-åring, og drev både med taekwondo, svømming og fotball på veien. Kun seks år etter sin første håndballtrening debuterte han for det tyske mesterlaget Flensburg Handewitt og det norske landslaget.
I de neste episodene vil Pappatrenerne dykke ned i temaer som interesserer alle de hundretusener av voksne som er engasjert i idrett for barn og unge, enten som trenere, ledere eller foreldre.
«Vi synes barneidrett er en fantastisk arena for utvikling og glede. Samtidig er idretten som bevegelse et massivt eksperiment med barns fysiske og mentale helse, der de voksne setter premissene. 97 prosent av alle barn er innom organisert idrett, men fra 12 års alder har vi et frafall på 50 prosent. Hvorfor er det slik?I podkasten ser vi på den nyeste forskningen, og holder praksis i norsk idrett opp mot ny kunnskap om idrett og barns utvikling. I de neste episodene snakker vi blant annet med en av verdens fremste idrettspsykologer, Jean Coté. Han har påvist at lek skaper bedre utvikling og er mer prestasjonsfremmende over tid enn tradisjonell trening, men viser til at vi likevel trener barn som om de var voksne. Vi tror dette er kunnskap som vil skape refleksjon hos mange med trenerroller i barneidretten. Vi ønsker å bidra til en bredere og mer nyansert debatt om utviklingen i idretten enn den vi ser i dag,» sier pappatrener Øiestad.